Completion: September 2013
Cost: $2,500,000
Size: 20,700 SF
Awards: American Institute of Architects, Dayton Chapter, 2014 Merit Award, Urban Design and Planning

The Muntz project is a purposeful transformation, creating interior and exterior spaces that are engaging and distinctive and providing the UC Blue Ash built environment with a “sense of place” that this branch campus has lacked.

This renovation provides a completely reorganized Library, along with a new Food Service operation and greatly expanded student Study/Dining area.  The new organization allows library staff to assist and observe students not only in the library proper, but in the Study/Dining area as well.

The new library layout provides a broader range of seating options with individual, private study spaces and group study rooms with A/V capabilities.  The North wall of this 1960’s building has been opened up with a series of large punched openings providing a connection to the exterior and allowing natural light to come deep into the space.

The new food service concept is accompanied by a Study/Dining area that seats more than 150 in a variety of seating types. The space is centered on a new steel clad fireplace and is detailed with wood ceiling panels, durable finishes and energetic colors.  This refined palette of materials spans both the library and the Study/Dining area, unifying the two spaces.

Exterior space was developed to serve as an extension of the interior dining and study space, providing students and faculty with exterior places for study, dining, and socializing. This outside space is designed as a collection of rooms, interconnected and open to each other, providing continuity while also defining smaller, personal areas.