Completion: March 2012
Cost: $3,500,000
Awards: American Institute of Architects, Dayton Chapter, 2014 Honor Award, Newly Completed Buildings; American School & University Magazine, 2013 Architectural Portfolio, Sports Stadiums/Athletic Facilities Citation

The program for this new building was a simple 2,500 SF locker, restroom, and concession building to serve new Soccer and Recreational fields at the North end of Wright State’s campus.  Located at an important intersection, the site provided an exciting opportunity to develop a bold new campus entry and athletic venue.

AMA created a building that becomes a signpost and beacon for this University gateway.  A tall illuminated tower, visible from both the access road and the elevated interstate beyond, provides a visual marker and identifies the campus entry.  AMA also built upon one of the hallmarks of Wright State University in the design of this facility:  Universal Accessibility.  The building top surface is a ramp, leading from the sidewalk and road system to the Tower.  All visitors to this Athletic complex can access the ramp on walkways and grassy lawns, and can view play on the athletic fields from this high vantage point.  The triangular street side elevation of this structure relates to the angled wall at the main campus entry, providing a symbolic connection between these two campus entry points.

The project’s functional amenities include two artificial turf sports fields, seating berms, a building that houses restrooms, concessions & locker rooms, and two shade shelters.  The programmed functions are tucked below the occupied roof plaza and accessed from the soccer field side of the building.

The south wall and roof deck are constructed of cast-in-place concrete, subtly referencing the adjacent highway infrastructure.  Vibrant yellow walls enclose the programmed spaces on the field side.  The wood and steel sign towers and shelters stand lightly in contrast to the massiveness of the concrete. Trees and landscaping are located to shade the south edge of the building, while also softening the building edge visually from the street.