Completion: January 2013
Cost: $302,000
Size: 2,700 SF

This 2,700 SF renovation began with the demolition of a 3-level modular library stack structure in an underutilized library on the first floor of Smith Lab.  Once removed, the 2-story volume was transformed into an exciting study space capable of accommodating over 100 students.

The primary element of the design is a 24’ tall sculptural tower enclosing 4 individual study pods.  The tower is constructed with steel tubes and clad in brightly painted Poplar boards.  It sub-divides the room into defined areas creating a more intimate feel.  The seating that surrounds the tower is a mix of café height stools, work tables, study carrels and lounge seating; a variety specifically selected to meet current student needs.

Four new group study rooms with A/V capabilities were provided to increase the number of collaboration spaces in the building.  The all-glass walls of the study rooms allow for transparency and a strong visual connection to the main space.

A new second floor lounge space accessible from the public corridor provides additional seating and an upper level view of the study space.  A view of the tower from the second floor is a relief from the windowless interior corridors.